google.com, pub-9514103798401232, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Postaw mi kawę na buycoffee.to
top of page

BABKA CZEKOLADOWA


BABKA CZEKOLADOWA - pyszna, wilgotna nie może jej zabraknąć na Wielkanocnym stole. Zapisz przepis, wypróbuj i czekam na Twoje zdjęcia. Prosta do zrobienia, a smakuje rewelacyjnie. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski i wymieszać.



Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia.


Aby przygotowa babkę potrzebujesz:

📌300g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej (2 szklanki)

📌220g cukru (1 szklanka)

📌250ml mleka (1 szklanka)

📌3 jajko średnie wielkości

📌210ml oleju (1 szklanka)

📌2 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

📌40g kakao (3 łyżki)

📌240g konfitury z czarnej porzeczki (5 łyżek czubatych)

📌4 łyżki płatków migdałowych

Pojemność szklanki 250ml


Polewa:

📌100g czekolady (50g gorzkiej i 50g mlecznej)

📌5 łyżek śmietanki 30%

📌5 łyżek mleka

📌3 łyżki płatków migdałowych


Piekarnik nagrzewam do 175 stopni góra-dół.

Formę do babki 25cm smaruję dokładnie masłem i posypuję mąką. Nadmiar mąki strzepuję.


Do miski miksera przesiewam mąkę, kakao i proszek do pieczenia, dodaję cukier, jajka, wlewam mleko i olej miksuję parę minut, aż wszystkie składniki się ładnie połączą. Następnie dodaję konfiturę z porzeczki i płatki migdałów i jeszcze chwilę miksuję do połączenia się składników.



Masę wylewam do blaszki i piekę 45-50 minut w 175 stopniach (góra-dół) do suchego patyczka. Wyjmuję z piekarnika i studzę.


A teraz czas na polewę.

W garnku zagotowuję wodę. Na garnek ustawiam talerz i wkładam połamaną czekoladę, dodaję śmietankę i mleko i mieszam do połączenia się składników.




Przestudzoną babkę wyjmuję z foremki. Polewam polewą i posypuję płatkami migdałów i gotowe. Smacznego.




Jeśli chcesz zobaczyć wykonanie tego przepisu w formie wideo to zapraszam na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik).




Jeśli wykorzystasz dowolny przepis z mojego bloga podeślij mi zdjęcie na maila: gotuje.bo.lubie.fit@interia.pl i podziel się opinią jak smakowało, będzie mi bardzo miło.



11 Comments


Monkaw
Apr 06, 2023


Like
Replying to

Pysznie się prezentuje 🥰

Like

Monkaw
Apr 06, 2023

Udała się!!! Pieklam 10min dłużej ,miodzio,rozpływa się w buzi 🥰 dziękuję za kolejny przepis 😘😘😘 gorąco pozdrawiam ,wesołych świąt!!! 🐣🐣🐣

Like
Replying to

Zdrowych I Wesołych Świąt 🥰

Like

Monkaw
Apr 06, 2023

Kochana ratuj!!!!!Piekę w tortownicy nie dużej. Po 45 min jeszcze nie ma suchego patyczka ile jeszcze pięć????

Like
Replying to

Cieszę się, że babka się udała. Czas piekarnika należy dostosować do swoje piekarnika. Należy piec do tzw.suchego patyczka .

Like

Magda
Apr 06, 2023

Cudowna babka, zrobię na święta dla rodziny. Bardzo lubię Twoje przepisy Aniu.

Like
Replying to

Super, bardzo się cieszę, daj znać jak wyszła . Pozdrawiam

Like

seniorita2811
seniorita2811
Apr 03, 2023

Bardzo kusząca ta babeczka🤩

Like
Replying to

Dziękuję, jest pyszna i wilgotna. Polecam

Like
bottom of page
Wyszukiwarka przepisów
rondel