Pyszne bułeczki drożdżowe z cynamonem idealne na śniadanie, drugie śniadanie, idealne na jesienne wieczory.
Aby je zrobić potrzebujecie:
📌500 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
📌25 g drożdży świeżych lub 7g suchych
📌1 szklanka lekko ciepłego mleka (250 ml) , nie gorącego
📌2 łyżki cukru
📌szczypta soli
📌70 g masła
📌1 jajka
📌dodatkowo :1 jajko do i 1 łyżka mleka do smarowania.
Porcja na 12 bułeczek.
Na początku przygotowuję rozczyn. Do miseczki wrzucam rozkruszone drożdże, zalewam lekko ciepłym mlekiem, dodaję 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, mieszam do rozpuszczenia drożdży, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na ok 10-15 min do wyrośnięcia. W przypadku gdy używam drożdży suszonych nie robię rozczynu tylko wrzucam wszystkie składniki do miski i wyrabiam.
Masło rozpuszczam i studzę.
Ciasto wyrabiam ręcznie lub mikserem.
Mąkę przesiewam do misy robota, dodaję jajko, sól i wyrośnięty rozczyn. Miksuję przy użyciu haka, jak składniki się ze sobą połączą dodaję rozpuszczone masło i wyrabiamy jeszcze parę minut mikserem. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godz.
Składniki na nadzienie:
📌60 g masła rozpuszczonego i przestudzonego
📌4 łyżki cukru zwykłego lub trzcinowego lub erytrytolu
📌1 łyżka cynamonu
Wszystkie składniki mieszam i gotowe.
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat, zagniatam chwilę i rozwałkowuję na prostokąt. Następnie smaruję masą z cynamonem i zwijam w rulon. Kroję na dwanaście części pod skosem w formie trójkątów.
Przykrywamy jeszcze ściereczką i odstawiamy na ok 20 min, żeby jeszcze podrosły. Następnie smaruję roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopnii i piekę ok do 20-25 minut (góra dół). Gotowe posypuję cukrem pudrem lub pewam lukrem. Mega pyszne.
Szczegóły wykonania wrzuciłam do wyróżnionych relacji na moim instagramie gotuje_bo_lubie_fit lub na moim tiktoku gotuje_bo_lubie_aniak
Wasze zdjecia:
Comments