Pyszne bułeczki orkiszowe idealne na śniadanie. Świetnie smakują pierwszego i kolejnego dnia.
Aby je zrobić potrzebujesz:
📌 500g mąki orkiszowej (400g jasnej + 100 g orkiszowej pełnoziarnistej)
📌 140 ml mleka w temperaturze pokojowej
📌 140 ml wody
📌 7g drożdży suchych lub 25g świeżych (ze świeżych robię wcześniej rozczyn)
📌 40 g oliwy z oliwek, oleju lub masła
📌 1 łyżeczka soli
📌 1 łyżeczka cukru
Z drożdży świeżych przygotowuję rozczyn.
Do miseczki wkładam rozkruszone drożdże, zalewam lekko ciepłym mlekiem (mleko nie może być zbyt gorące, bo wówczas drożdże nie wyrosną, z kolei za zimne spowoduje, że drożdże będę rosły za wolno), dodaję cukier i 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej. Mieszam do rozpuszczenia drożdży, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na około 10-15 min do wyrośnięcia.
Jesli wybierzesz drożdże suche nie robisz rozczynu, tylko mieszasz z pozostałymi składnikami.
Do misy mikserwa wsypuję mąkę, dodaję rozczyn lub suche drożdże, mleko, wodę, oliwę, sól, cukier i wszystko wyrabiam ok 5-7 minut, można również ręcznie, żeby składniki ładnie się połączyły. Następnie przykrywam ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie ciasto wykładam na posypany mąką blat, formuję wałek i następnie ciasto dzielę na 8 bułeczek. Układam na blachę, przykrywam ściereczką i znowu zostawiam do wyrośnięcia na ok 30 minut. Następnie każdą bułkę nacinam nożem. Można również posmarować mlekiem przy użyciu pędzelka i posypać pestkami np. słonecznika lub makiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piekę 20-25 minut. Wyjmuje z piekarnika i przykrywam ściereczką do wystudzenia. 🙂
Comments