Wrzucam przepis na chałeczkę i bułki z serem.
Przepis:
25 g drożdży
250 ml mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
Z powyższych składników robię rozczyn. Drożdże rozdrabniam, wrzucam do miski, dodaję cukier i mąkę i zalewam lekko ciepłym mlekiem i odstawiam na parę minut.
Składniki na ciasto:
500 g mąki
80 g masła rozpuszczonego
2 łyżki cukru
szczypta soli
1 jajko
Składniki wrzucam do miski, wlewam rozczyn i wyrabiam parę minut ciasto za pomocą miksera lub ręcznie. Następnie ciasto posypuję delikatnie mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto dzielę na dwie cześci i robię albo dwie chałki, albo chałkę i bułeczki z serem tak jak u mnie.
Jedna część ciasta dzielę na cztery równe części i robię z nich wałeczki, które zaplatam w warkocz. Filmik znajdziecie w wyróżnionych relacjach.
Druga część ciasta rozwałkowuję na prostokąt mniej więcej 30 na 40 cm i smaruje masą serową:
250 g twarogu
1 żółtko
3 łyżki cukru
Składniki łącze że sobą i rozsmarowuje na cieście. Ciasto zwijam w roladę i kroje na ok 12 cienkich bułeczek
Kruszkonka:
50 g mąki
30 g masła zimnego
30 g cukru
Składnik łącze i wyrabiam chwilę ręcznie lub przy pomocy miksera.
Bułeczki i chałkę smaruje rozmąconym żółtkiem i posypuję kruszonką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę 15-20 minut.
Комментарии