CHLEBEK ODRYWANY W KSZTAŁCIE CHOINKI Z SEREM MOZARELLA
- Gotuje bo lubię fit
- 18 gru 2022
- 1 minut(y) czytania


Cześć, dziś mam dla Was przepis na pyszny chlebek drożdżowy z mozarellą w środku w kształcie choinki.
Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole.
Przepis na ciasto:
📌350 g mąki pszennej
📌25 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
📌1 łyżka drobnego cukru
📌50 g masła roztopionego
📌165 ml mleka
📌1 duże jajko
📌1 łyżeczka soli
Do środka:
📌2 kuliki mozarelli
Masło czosnkowe:
📌50 g masła
📌1 ząbek czosnku
📌1-2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
📌1/2 łyżeczki soli
Na początku przygotowuję rozczyn. Do miseczki wkładam rozkruszone drożdże, zalewam lekko ciepłym mlekiem (mleko nie może być zbyt gorące, bo wówczas drożdże nie wyrosną, z kolei za zimne spowoduje, że drożdże będę rosły za wolno), dodaję cukier i 2 łyżki mąki. Mieszam do rozpuszczenia drożdży, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na około 10-15 min do wyrośnięcia. Masło rozpuszczam i studzę.
Mąkę przesiewam do misy robota, dodaję jajka, sól i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiam ręcznie lub przy użyciu haka. Gdy składniki się ze sobą połączą dodaję rozpuszczone masło i wyrabiam jeszcze około 5-7 min mikserem. Przykrywam ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Następnie wykładam ciasto na posypany mąką blat i zagniatam ponownie. Dzielę na 22 równe bułeczki.

Do każdej bułeczki do środka wkładam po kawału sera mozarella. Z bułeczek układam na blaszce choinkę i odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia.

Następnie smaruję roztrzepanym jajkiem. Piekę około 20-25 minut w 180 stopniach.

Przygotowuję masło czosnkowe: masło rozpuszczam, dodaję drobno posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól.
Po wyjęciu smaruję masełkiem czosnkowym i podaję. Polecam mega pyszne.

Po przepisy w formie wideo zapraszam na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik)

Comments