Przepis na keksówkę 10x30 mierzoną od góry:
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
400 ml wody
20 g drożdży świeżych lub 5,6 g suchych (suche wsypuję od razu do ciasta)
1 łyżka soli
2 łyżki oleju
2 łyżki czarnuszki do ciasta + trochę do posypania ok 2 łyżki.
Drożdże rozdrabniam i zalewam woda. Następnie wsypuję mąkę i dodaję pozostałe składniki. Masę mieszam łyżką i odstawiam na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto trzymam w misce pod przykryciem ok 1 godzinę, jak podwoi swoją objętość, to wtedy mieszam żeby pozbyć się powietrza i przekładam do keksówki, wyłożonej papierem i posypuję czarnuszką. Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 220 stopni. Piekę 25 minut (góra-dół) następnie zmniejszam temperaturę do 180 stopni termoobiegu i piekę kolejne 25-35 minut. Zależy od piekarnika. Po upieczeniu od razu wyjmuje z piekarnika.
Ciasto ładnie odchodzi od papieru.
Comments