Przepis na idealne ciasto do pierogów. Ciasto jest mięciutkie i elastyczne. Zapraszam na mój YouTube, żeby zobaczyć filmik z przygotowania.
Aby je zrobić potrzebujecie:
500 g mąki pszennej (ja dałam typ.480),
250 ml gorącej wody (takiej od razu po zagotowaniu),
2 łyżki oleju,
szczypta soli.
Do miski miksera wsypuję przesianą mąkę, robię dołek i wlewam gorącą wodę, dodaję olej i sól. Ciasto wyrabiam w robocie około 7 minut.
Ciasto można wyrabiać ręcznie, jeżeli będziecie wyrabiać ręcznie musicie uważać, żeby się nie oparzyć od gorącej wody.
Ciasto jest super plastyczne i później przy wałkowaniu nie trzeba już go podsypywać mąką. Ważne, żeby ciasto którego nie wałkujecie było szczelnie zamknięte (żeby nie wysychało) najlepiej w miseczce z przykrywką, wtedy cały czas jest miękkie.
Comments