Szybkie i pyszne ciasto bez pieczenia, które skradło Wasze serca. Idealne do weekendowej kawki.
Przepis na tortownicę 18 cm
Spód:
150 g daktyli
80 g płatków owsianych
2 łyżki oleju kokosowego rozpuszczonego
Daktyle zalać wrzątkiem na ok 10 minut , następnie odlać wodę i zblendować. Połączyć z resztą składników i wylepić blaszkę średnicy ok 18 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce.
Masa :
1 budyń waniliowy
200 ml mleka
250 g mascarpone
5 łyżek erytrytolu
80 g orkiszu espandrowanego
Ugotować budyń z 200 ml mleka. Zmiksować mascarpone z erytrytolem , następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i dalej miksować. Na koniec dodaje orkisz i mieszam masę łyżką. Wykładam na blaszkę i do lodówki.
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietanki 30 %
Śmietanę wlewam na talerz, łamię czekoladę na kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Ostudzoną polewam na ciasto i posypuję orkiszem ok. 20 g.
Chłodzę w lodówce przez kilka godzin.
Całość ma około 3271 kcal (z erytrytolem i olejem kokosowym).
Białko: 48,1g; Tłuszcze: 196,5g; Węglowodany: 380,9g;
Dzielę ciasto na 12 części - 1 porcja ma około 273 kcal (B: 4g; T: 16,4g; W: 31,7g).
Może mascarpone zastąpić ricottą?