google.com, pub-9514103798401232, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Postaw mi kawę na buycoffee.to
top of page

CIASTO JOGURTOWE z TRUSKAWKAMI i KRUSZONKĄ

Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką do popołudniowej kawki.

Przepis bardzo prosty i szybki.



Przepis (na tortownicę 23 cm):

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 jajka

  • 1 szklanka erytrytolu (lub 3/4 szklanki cukru)

  • 50 g roztopionego masła

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego

  • 1/2 kg truskawek

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki

  • 70 g masła

  • 4 łyżki erytrytolu

Na początku przygotowuję kruszonkę: do miski wsypuję mąkę, dodaję erytrytol i posiekane masło. Zagniatam ciasto i wkładam do zamrażalnika.

W misce ubijam jajka z erytrytolemi na puszystą masę (około 5 minut). Następnie dodaję jogurt, roztopione masło oraz przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksuje jeszcze chwilę do połączenia się składników w jednolitą masę.

Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, przelewam gotowe ciasto. Na wierzch wykładam pokrojone truskawki, wciskam je trochę w ciasto. Następnie wyjmuję z zamrażarki kruszonkę, ścieram ja na ciasto na tarce na grubych oczkach. Można również pokruszyć kruszonkę w palcach.

Piekę około 45 - 50 minut w 180 stopniach, do czasu aż ciasto urośnie i się zarumieni. WAŻNE: wyciągam z piekarnika po całkowitym wystudzeniu, żeby nie było zakalca.

Przepis ze strony kwestiasmaku.com




344 wyświetlenia0 komentarzy

Comments


bottom of page
Wyszukiwarka przepisów
rondel