Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką do popołudniowej kawki.
Przepis bardzo prosty i szybki.
Przepis (na tortownicę 23 cm):
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka erytrytolu (lub 3/4 szklanki cukru)
50 g roztopionego masła
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/2 kg truskawek
Składniki na kruszonkę:
100 g mąki
70 g masła
4 łyżki erytrytolu
Na początku przygotowuję kruszonkę: do miski wsypuję mąkę, dodaję erytrytol i posiekane masło. Zagniatam ciasto i wkładam do zamrażalnika.
W misce ubijam jajka z erytrytolemi na puszystą masę (około 5 minut). Następnie dodaję jogurt, roztopione masło oraz przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksuje jeszcze chwilę do połączenia się składników w jednolitą masę.
Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, przelewam gotowe ciasto. Na wierzch wykładam pokrojone truskawki, wciskam je trochę w ciasto. Następnie wyjmuję z zamrażarki kruszonkę, ścieram ja na ciasto na tarce na grubych oczkach. Można również pokruszyć kruszonkę w palcach.
Piekę około 45 - 50 minut w 180 stopniach, do czasu aż ciasto urośnie i się zarumieni. WAŻNE: wyciągam z piekarnika po całkowitym wystudzeniu, żeby nie było zakalca.
Przepis ze strony kwestiasmaku.com
Comments