google.com, pub-9514103798401232, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Postaw mi kawę na buycoffee.to
top of page

CIASTO LEŚNY MECH


Witajcie Kochani 😀 dziś zapraszam na pyszne ciasto, które kojarzy mi się z wiosną, ostatnio nie czuć wiosny w powietrzu, więc u mnie wiosna na talerzu. Leśny mech, czyli ciasto szpinakowe, które smakuje obłędnie, a szpinak w tym cieście jest nie wyczuwalny, daje za to piękny zielony kolor. Już Wam zostawiam przepis na okrągłą tortownicę 24 cm:

  • 200 g szpinaku świeżego

  • 2 szklanki mąki pszennej  lub orkiszowej jasnej (300 g)

  • 1 szklanka erytrolu lub cukru (180g)

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2/3 szklanki oleju (120g)

  • 3 jajka

  • 500 ml śmietany kremówki 36%

  • 250 g mascarpone

  • 1 śmietan fix

  • 1 łyżka cukru lub 2 łyżki erytrolu

  • 100g konfitury porzeczkowej lub jagodowej

  • owoce do dekoracji Szpinak płucze na sitku i odsączam. Następnie blenduje go na gładką masę z olejem i jajkami. Suche składniki  mieszam w misce i następnie wsypuję do masy szpinakowej. Mieszam wszystko łyżką do połączenia się składników. Gotową masę przelewam do wyłożonej papierem tortownicy i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra - dół), piekę 40-50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu uchylam drzwi piekarnika i tak studzę ciasto. Następnie ostrym nożem odcinam górę ciasta, którą kruszę drobno. W misce ubijam dobrze schłodzoną śmietanę, na koniec dodaję cukier, śmietan fix i mascarpone. Spód ciasta smaruję konfiturą porzeczkową, na konfiturę wykładam bitą śmietanę z mascarpone i na koniec górę posypuję pokruszonym ciastem. Dekoruje owocami. Pycha😃 fajnie wygląda i pysznie smakuje.





Comentarios


bottom of page
Wyszukiwarka przepisów
rondel