Kto ma ochotę na ciasto marchewkowe z mąki gryczanej przełożone krem to zapraszam, szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne - to moja propozycja na dziś.
Przepis (blacha okrągła 24 cm):
250 g mąki (ja użyłam gryczanej, ale robiłam też ze zwykłej pszennej oraz orkiszowej)
250 g marchewki (3 średnie)
130 g jabłka (1 średnie)
180 g oleju
3 jajka
160 g erytrytol (cukru/ cukru trzcinowego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
Masa:
serek bieluch 150g
25g erytrytol zmielonego na puder lub cukru pudru.
Do posypania:
gorzką czekolada starta
orzeszki ziemne rozdrobnione
Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odstawić na bok.
W misce ubić chwilę jajka z erytrytolem / cukrem. Dodać olej i dalej chwilę ubijać. Następnie wrzucam mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem i dalej chwilę ubijam na gładką masę. Następnie dodaję marchewkę oraz jabłko i mieszam.
Piekę 45 minut w 180 stopniach C.
Blacha okrągła 24 cm.
Po wystudzeniu ciasto dzielę na pół i przekładam kremem - serek Bieluch wymieszany z erytrytol zmielonego na puder. Większą częścią kremu przekładam środek i cienką warstwą smaruje górę ciasta, a następnie posypałam startą gorzką czekoladą oraz orzechami ziemnymi rozdrobnionymi.
Comments