Dziś makowiec w innej odsłonie. Może zrobisz takie ciasto dla swoich gości, zamiast tradycyjnego makowca?
Zapisz przepis i koniecznie wypróbuj.
Biszkopt makowy:
📌850 g gotowej masy makowej
📌6 jajek
📌100 g kaszy manny
📌1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
📌szczypta soli
Składniki na krem:
📌500 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
📌250 g serka mascarpone
📌3 łyżki cukru pudru
📌2 łyżeczki żelatyny
📌100 ml zimnej wody
📌płatki migdałów lub wiórki kokosowe do dekoracji
Na początku białka oddzielam od żółtek. Żółtka mieszam z masą makową, kaszą manną i proszkiem do pieczenia na jednolitą masę.
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno. Następnie białka mieszam delikatnie z masą makową. Ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25x34, można użyć mniejszej blachy 24x24 wtedy biszkop wyjdzie wyższy. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika piekę 60 minut w 180 stopniach, funkcja góra-dół. Gotowe przestudzone ciasto kroję na dwa blaty.
Żelatynę zalewam wodą i zostawiam do napęcznienia. Następnie wstawiam do garnka z ciepłą wodą i mieszam do całkowitego rozpuszczenia, studzę.
Zimną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem pod koniec dodaję mascarpone i przestudzoną żelatynę i miksuję jeszcze chwilę tyko do połączenia się składników. Teraz składam ciasto: biszkopt, połowa masy, biszkopt, masa i górę posypuję płatkami migdałów. Ciasto wstawiam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Jest rewelacyjne.
Polecam wypróbować.
Po przepisy w formie wideo zapraszam na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik).
Comments