google.com, pub-9514103798401232, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Postaw mi kawę na buycoffee.to
top of page

CIASTO Z MAKIEM PRZEKŁADANE BITĄ ŚMIETANĄ I MASCARPONE



Dziś makowiec w innej odsłonie. Może zrobisz takie ciasto dla swoich gości, zamiast tradycyjnego makowca?

Zapisz przepis i koniecznie wypróbuj.


Biszkopt makowy:

📌850 g gotowej masy makowej

📌6 jajek

📌100 g kaszy manny

📌1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

📌szczypta soli


Składniki na krem:

📌500 ml śmietany kremówki 30 lub 36%

📌250 g serka mascarpone

📌3 łyżki cukru pudru

📌2 łyżeczki żelatyny

📌100 ml zimnej wody


📌płatki migdałów lub wiórki kokosowe do dekoracji


Na początku białka oddzielam od żółtek. Żółtka mieszam z masą makową, kaszą manną i proszkiem do pieczenia na jednolitą masę.


Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno. Następnie białka mieszam delikatnie z masą makową. Ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25x34, można użyć mniejszej blachy 24x24 wtedy biszkop wyjdzie wyższy. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika piekę 60 minut w 180 stopniach, funkcja góra-dół. Gotowe przestudzone ciasto kroję na dwa blaty.


Żelatynę zalewam wodą i zostawiam do napęcznienia. Następnie wstawiam do garnka z ciepłą wodą i mieszam do całkowitego rozpuszczenia, studzę.


Zimną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem pod koniec dodaję mascarpone i przestudzoną żelatynę i miksuję jeszcze chwilę tyko do połączenia się składników. Teraz składam ciasto: biszkopt, połowa masy, biszkopt, masa i górę posypuję płatkami migdałów. Ciasto wstawiam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Jest rewelacyjne.

Polecam wypróbować.



Po przepisy w formie wideo zapraszam na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik).



Comments


bottom of page
Wyszukiwarka przepisów
rondel