Przepis:
150 g płatków owsianych
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
80 g masła
100 g erytrolu (zamiennik cukru)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
Wszystko mieszam razem i zagniatam ciasto, dziele na dwie części. Następnie wykładam do torebki i chłodzę ok 40 min w zamrażarce. Następnie jedna część ścieram na spód. Spód zapiekam 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni termoobieg.
Dalej:
800 g śliwek
2 łyżeczki cynamonu
90 g erytrolu lub cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
płatki migdałowe około 30g
Śliwki wypestkowuję i kroję na mniejsze kawałki, mieszam z cukrem, erytrolem i mąka ziemniaczaną. Wykładam na start spód. Na śliwki ścieram druga część ciasta i posypuję jeszcze dodatkowo płatkami migdałowymi (około 30 g).
Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę około 50 minut termoobieg.
Ciasto ma około 3724 kcal
Białko 151,3g; Tłuszcze 182,8g; Węglowodany 560g
Ciasto dzielę na 10 kawałków - 1 ma około 242 kcal
B 15,1g; T 18,3g; W 56g
Comments