Idealne na świąteczny stół. Robi się je ekspresowo, a smakuje rewelacyjnie.
Przepis na kwadratowa blaszkę 20x20:
150 g masła
150 g gorzkiej czekolady
70 g mąki orkiszowej jasnej @krukam
30 g kakao
2 jajka
200g cukru pudru ( ja dałam 100 g cukru pudru i 100 g erytrolu, również od @krukam )
120 g masy kajmakowej
60 g orzechów archaidowych
Wykonanie:
Mąkę i kakao mieszam w misce. Jajka miksuję z cukrem. Gorzką czekoladę rozpuszczam z masłem w garnku i jak wystygnie wlewam do ubitych jajek z cukrem i miksuję na małych obrotach. Następnie stopniowo dodaje mąkę z kakao i dalej miksuję. Gotową masę wylewamy na blachę 20 x 20 cm (wyłożoną papierem do pieczenia). Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 175 stopni (góra - dół) i piekę około 30 minut. Po wystudzeniu delikatnie obkrajam boki ciasta, ciasto kruszę i wykorzystam je na górę. Ciasto smaruję masą kajmakową, posypuję orzechami ziemnymi i na wierzch po kruszonym ciastem z o krojonych boków. Jest naprawdę pyszne.
Comments