Przepis:
330g mąki pszennej tortowej
170g mąki pszennej pełnoziarnistej
7g drożdży suchych
400 ml wody lekko ciepłej
2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej lub zwykłej
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
Do miski wsypuję mąkę, drożdże sól i cukier, wlewam oliwę i powoli dolewam wodę, mieszam wszystko łyżką do połączenia się składników. Masa jest lepiącą ale taka ma być, posypuję jeszcze ciasto mąką, przykrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie masę wykładam na blat posypany mąką i z masy formujemy okrągły chlebek, (pokazuję jak na instastory).
Garnek wstawiam do piekarnika i nagrzewam go (temperatura 200 stopni termoobieg). Ciasto przekładamy do naczynia posypuję delikatnie mąka i lekko nacinam chleb nożem. Piekę 30 minut w 200 stopniach pod przykryciem, następnie zdejmuję przykrywkę i piekę kolejne 30 minut bez przykrycia. Po upieczeniu wyjmuję z piekarnika i studzę na kratce. Chlebek bez problemu wychodzi z garnka
Comments