PRZEPIS:
25 g drożdży
250 ml mleka @powiedz_mu_z_wart_milk
2 łyżki cukru lub 4 łyżki zamiennika cukru erytrol
2 łyżki mąki
Z powyższych składników robię rozczyn. Drożdże rozdrabniam, wrzucam do miski, dodaję cukier i mąkę i zalewam lekko ciepłym mlekiem i odstawiam na parę minut.
Składniki na ciasto:
500 g mąki
70 g masła rozpuszczonego
2 łyżki cukru lub 4 łyżki erytrolu
szczypta soli
2 jajko
Składniki wrzucam do miski, wlewam rozczyn i wyrabiam parę minut ciasto za pomocą miksera lub ręcznie. Następnie ciasto posypuję mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto dzielę na dwie części.
Jedną część ciasta rozwałkowuję na prostokąt mniej więcej 30 na 40 cm i smaruję masą serową:
250 g twarogu
1 żółtko
3 łyżki cukru / erytrol
Składniki łącze ze sobą i rozsmarowuję na cieście. Następnie na ser wykładam 📌maliny. Ciasto zwijam w roladę i kroję na ok 10-12 cienkich bułeczek.
Drugą część ciasta rozwałkowuję tak samo jak w przypadku pierwszej część i smaruję ulubionym dżemem. Zwijam w roladę i kroję w cienkie bułeczki.
KRUSZONKA:
50 g mąki
30 g masła zimnego
30 g cukru / erytrolu
Składnik łącze i wyrabiam chwilę ręcznie lub przy pomocy miksera.
Bułeczki smaruję rozmąconym żółtkiem i posypuję kruszonką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (termoobieg) i piekę 15-20 minut, każda blachę osobno. Wykonanie na instastory na moim Instagramie https://www.instagram.com/gotuje_bo_lubie_fit/?hl=pl
Comments