Cześć, dziś mam dla Was przepis na pyszne, mieciutkie drożdżówki z makiem. NIE FIT przepis 😉 Zapisz przepis, wypróbuj i daj znać jak smakowały.
Kto trzyma dietę, a kto jutro robi do kawy?
Przepis na 12 bułeczek.
Aby je przygotować potrzebujesz:
📌500 g mąki pszennej
📌7g drożdży suchych lub 25g świeżych
📌1 szklanka lekko ciepłego mleka, nie gorącego
📌2 łyżki cukru
📌70 g masła rozpuszczonego, przestudzonego
📌1 duże jajko lub 2 małe
📌puszka gotowej masy makowej 850g
Piekę 20 minut w 180 stopniach.
Polecam mega pyszne.
Jeśli chcesz zobaczyć wykonanie tego przepisu w formie wideo to zapraszam na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik)
Do misy robota przesiewam mąkę, dodaję drożdże, cukier, mleko, jajka oraz rozpuszczone przestudzone masło. Ciasto wyrabiam ręcznie lub przy użyciu miksera z końcówką haka ok. 10 minut. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godz. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt, smaruję masą makową i zwijam w roladę. Dzielę na 12 równych bułeczek, w każdej robię wgłębienie. Wykładam na blachę wyłożoną papierem, zostawiam jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia - przykrywam ściereczką. Po tym czasie bułeczki smaruję mlekiem. Bułeczki piekę 20 minut w 180 stopniach.
Przed podaniem smaruję lukrem.
Przepis na lukier :
📌1 szklanka cukru pudru
📌3-4 łyżki wody
Cukier przesiewam do miseczki i powoli po 1 łyżce dolewam wodę i energicznie mieszam do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Im więcej wody dolejesz tym cukier będzie bardziej płynny i przezroczysty.
Comments