Dziś mam dla Was pyszny pomysł na przekąskę z figami w roli głównej. Czy lubisz figi? A jeśli nie to wypróbuj ten przepis i może się do nich przekonasz.
Aby przygotować figi potrzebujesz:
📌3 świeże figi
📌75 g sera feta
📌10 orzechów włoskich
📌1 łyżka oleju lub oliwy
📌1 łyżka miodu
📌1 łyżka octu balsamicznego
📌szczypta czarnego pieprz
📌do podania: bagietka
Figi myję i kroję na ćwiartki, układam w naczyniu żaroodpornym. Posypuję je pokruszonym serem feta i posiekanymi orzechami. Całość polewam olejem i posypuję szczyptą pieprzu. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piekę 15 minut.
Grzanki z bagietki kroję w plastry i przypiekam w tosterze. Jeśli nie masz tostera możesz zrobić to na patelni.
Upieczone figi polewam miodem i octem balsamicznym oraz dekoruję listkami miety. Jem same lub podaję na bagietce.
To jest pyszne, polecam.
Jeśli chcesz zobaczyć wykonanie tego przepisu w formie wideo to zapraszam na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik).
Comments