Przepis na kruchą tartę z mąki migdałowej z białą czekolada i malinami oraz truskawkami.
Przepis (szerokość naczynia do tarty 23 cm)
Na spód:
200g mąki migdałowej
120g oleju kokosowego lub masła
40g erytrytolu .
Druga opcja na spód bardziej tradycyjny:
200g herbatników
120g masła roszpuszczonego
(Herbatniki miksuje ma mąkę, mieszam z masłem i wykładam spód naczynia do tarty)
Krem:
2 budynie po 40g bez cukru (jeden śmietankowy, drugi waniliowy)
500 ml mleka
1 biała czekolada
truskawki i maliny
ewentualnie płatki migdałowe do posypania
Mąkę mieszam z olejem i erytrytolem i wykładam spód tarty. (Naczynie do tarty można wyłożyć papierem. Zapiekam około 8-10 minut w nagrzanym piekarniku. (Można zrobić bez zapiekania, wtedy jest jaśniejsza tarta i ale gorzej odchodzi od spodu). Dwa budynie mieszam w 100 ml zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotowuję i następnie wlewam mleko z budyniami oraz wrzucam białą czekoladę. Gotuję na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Masę wykładam na spód. Na wierzch wykładam maliny i truskawki oraz posypuję płatkami migdałów.
Comments