google.com, pub-9514103798401232, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Postaw mi kawę na buycoffee.to
top of page

JAGODZIANKI


Dziś mam dla Was przepis na pyszne, mięciutkie drożdżówki z jagodami i kruszonką, idealny deser na weekend.

W sezonie na jagody obowiazkowy deser do kawki.


Jeśli chcesz zobaczyć film z przygotowania kliknij tutaj ⬇️⬇️⬇️⬇️




Polecam również wycieczkę do lasu na jagody.



Zapisz przepis, wypróbuj i daj znać jak smakowały. Czekam na Wasze zdjęcia. Wyślij mi je na Instagramie lub na meila:gotuje.bo.lubie.fit@interia.pl




Proporcje na 20 jagodzianek

Aby je przygotować potrzebujesz:

📌700 g mąki pszennej

📌60 g drożdży świeżych lub 14g suchych

📌80 g drobnego cukru (4 łyżki)

📌100g masła roztopionego

📌330 ml mleka

📌2 duże jajko


📌700g jagód

📌2-3 pełne łyżki cukru do smaku

📌1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej


📌 kruszonka

-100 g mąki

-70 g masła

-70 g cukru,

składniki łącze ze sobą i zagniatam na kruszonkę .


Na początku przygotowuję rozczyn. Do miseczki wkładam rozkruszone drożdże, zalewam lekko ciepłym mlekiem (mleko nie może być zbyt gorące, bo wówczas drożdże nie wyrosną, z kolei za zimne spowoduje, że drożdże będę rosły za wolno), dodaję 4 łyżki cukru i 4 łyżki mąki. Mieszam do rozpuszczenia drożdży i odstawiam w ciepłe miejsce na ok 10-15 min do wyrośnięcia.


Masło rozpuszczam i studzę.


Mąkę przesiewam do misy robota, dodaję jajka i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiam ręcznie lub przy użyciu haka, jak składniki się ze sobą połączą dodaję rozpuszczone masło i wyrabiam jeszcze ok 5-7 min mikserem. Przykrywam ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godz.




Następnie wykładam ciasto na podsypany mąką blat i zagniatam ponownie chwilę, dzielę ciasto na 20 części.





Jagody płuczę na sitku i osuszam na papierowym ręczniku. Następnie mieszam z mąką i cukrem do smaku.





Każdą cześć ciasto spłaszczam i rozciągam w palcami, układam na małą kompotierkę i wkładam po 1-2 łyżki jagód, następnie zlepiamy dokładnie boki jak u pieroga. Zlepioną częścią układam jagodzianki na blachę.





Przykrywam ściereczką i odstawiam jeszcze na 20 minut. Bułeczki smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję obficie kruszonką. Wstawiam go nagrzanego piekarnika i piekę ok 20 min w 200 stopniach góra dół. Są mega pyszne. Polecam





Jeśli chcesz zobaczyć wykonanie tego przepisu w formie wideo to zapraszam na mojego YOUTUBA gotujebolubie_Ania

instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik).




Jeśli wykorzystasz dowolny przepis z mojego bloga podeślij mi zdjęcie na maila: Gotuje.bo.lubie.fit@interia.pl i podziel się opinią jak smakowało lub zostaw komentarz pod danym postem, dodaj zdjęcie, będzie mi bardzo miło.






5614 wyświetleń0 komentarzy

Commenti


bottom of page
Wyszukiwarka przepisów
rondel