Jeżyny w syropie, pyszny sposób na zachowanie lata w słoiku. Nadają się do ciast, deserów, owsianki, naleśników, placuszków, jak również do herbaty.
PRZEPIS:
📌1 kg jeżyn
📌1/2 kg cukru
📌300 ml wody
📌4 średniej wielkości słoiki
Na początku owoce przebieram i płucze na sitku. Pozostawiam na sitku, żeby obciekły.
W garnku zagotowuje 300 ml wody, dodaję do niej 1/2 kg cukru i mieszamy, aż cukier się dobrze rozpuści.
Owoce umieszczam w wyparzonych słoiczkach, zalewam gorącą zalewą, dokładnie zakręcam (wyparzonymi zakrętkami).
Teraz pasteryzuję słoiki. Do garnka wkładam bawełnianą ściereczkę i następnie układam słoiki, zalewam do 3/4 wysokości wodą. Słoiki pasteryzuję 20 minut od zagotowania. Po wyjęciu z garnka odwracam do góry wieczkami.
Przechowuję w chłodnym miejscu np. w piwnicy.
Zapraszam również na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak po przepisy w formie wideo (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik)
Comments