Witajcie kochani, kolejna pyszna przekąska, którą możecie przygotować na Sylwestra to mini kanapeczki. Ja mam tutaj kanapeczki ze śledziem, szprotkami i łososiem. Co powiecie na takie zestawienie. Kanapeczki z rybkami przygotowałam w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie
Przekąski z ryby na imprezę
Jeśli przygotowujecie przyjęcie, w pierwszej kolejności warto sięgnąć po śledzia. Sprawdzi się idealnie, bo łatwo podzielić go na niewielkie kawałki – w sam raz „na raz”. Do tego sposobów na przyrządzania śledzia jest nieskończenie wiele. Tradycyjnie – w oleju, occie lub śmietanie. Na słodko – z jabłkiem lub suszoną śliwką i orzechami. Orientalnie – w curry lub z żurawiną i imbirem. Nie wspominając o śledziach korzennych, po kaszubsku, z suszonymi pomidorami… Pole do eksperymentów jest ogromne.
Jeśli zaś należymy do tradycjonalistów i nie wyobrażacie sobie imprezy bez sałatki z majonezem – można urozmaicić ją szprotami. Szproty będą pasowały: do jajka, do ziemniaków, czy do warzyw. Szprotki świetnie odnajdą się także w formie pasty z twarożkiem i pomidorami.
Aby przygotować kanapeczki potrzebujecie:
2 filety śledziowe
8 szprotek
2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
bagietkę z ziarnami
kilka pomidorków koktajlowych
kilka ogóreczków konserwowych
1 burak gotowany
parę suszonych pomidorów suszonych
parę plastrów łososia wędzonego
cytryna
koper
serek kanapkowy ziołowy
serek kanapkowy naturalny
Bagietkę kroję na plastry smaruję serkiem naturalnym, układam po plasterku ogórka i po połówce pomidorka koktajlowego i biorę się za przygotowanie szprotek.
Szprotki patroszę, następnie myję zimną wodą i osuszam delikatnie ręcznikiem papierowym. Następnie obtaczam w mące pszennej pełnoziarnistej i smażę na dobrze rozgrzanej patelni. Dzięki tej mące są fajne chrupiące. Ciepłe rybki układam na kanapeczki.
Kanapeczki ze śledziami - bagietkę kroję na plastry i smaruję serkiem naturalnym, na kanapki układam pokrojone w plastry śledzie oraz po parę plasterków ogórka konserwowego i druga wersja jest bez buraka. Na bagietkę układam po kawałku śledzia, kawałek pomidora suszonego i plasterek ogórka konserwowego. Wszystko dekoruje koperkiem.
Kanapeczki z łososiem - bagietkę smaruję serkiem ziołowym układam po kawałku łososia, cytryny i dekoruje koperkiem.
Comments