Dziś mam dla Was przepis na kapustę wigilijną, którą przygotowuję na stół, jak również wykorzystuję ją do pierogów na wigilię.
Aby ją przygotować potrzebujecie:
0,5 kg kapusty kwaszonej z marchewką
1 dużą cebulę
2 szklanki grzybów suszonych, jeżeli takich nie macie możecie dać pieczarki
1 liść laurowy
3-4 ziela angielskie
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
2 łyżki masła
Grzyby płuczę, wsypuję do garnka i zalewam gorącą wodą. Odstawiam na 20-30 minut. Kapustę kroję na mniejsze kawałki, wyciskam z niej sok do talerzyka i płuczę pod bieżącą wodą krótko, to zależy od tego jak macie kwaśną kapustę. Oczywiście nie przesadzamy z tym płukaniem. Na patelni rozgrzewam masło, następnie wrzucam cebulkę. Jak cebulka się zeszkli wrzucam pokrojoną kapustę. Smażę ją na średnim ogniu ok 10-15 minut. Następnie dorzucam pokrojone grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Mieszam wszystko, dodaję ziele, listek, sól i pieprz. Przykrywam i duszę ok 2h. Zaglądam od czasu do czasu i mieszam, żeby kapusta się nie przypaliła. Jeżeli cały płyn odparuje, a czas smażenia jeszcze się nie skończy podlewam jeszcze trochę wodą.
Ja również tą kapustę wykorzystuję jako farsz do pierogów i uszek wigilijnych i wtedy smażę ją do czasu, aż woda całkowicie odparuje.
Comments