google.com, pub-9514103798401232, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Postaw mi kawę na buycoffee.to
top of page

KAPUSTA WIGILIJNA


Dziś mam dla Was przepis na kapustę wigilijną, którą przygotowuję na stół, jak również wykorzystuję ją do pierogów na wigilię.


Aby ją przygotować potrzebujecie:


  • 0,5 kg kapusty kwaszonej z marchewką

  • 1 dużą cebulę

  • 2 szklanki grzybów suszonych, jeżeli takich nie macie możecie dać pieczarki

  • 1 liść laurowy

  • 3-4 ziela angielskie

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 0,5 łyżeczki pieprzu

  • 2 łyżki masła


Grzyby płuczę, wsypuję do garnka i zalewam gorącą wodą. Odstawiam na 20-30 minut. Kapustę kroję na mniejsze kawałki, wyciskam z niej sok do talerzyka i płuczę pod bieżącą wodą krótko, to zależy od tego jak macie kwaśną kapustę. Oczywiście nie przesadzamy z tym płukaniem. Na patelni rozgrzewam masło, następnie wrzucam cebulkę. Jak cebulka się zeszkli wrzucam pokrojoną kapustę. Smażę ją na średnim ogniu ok 10-15 minut. Następnie dorzucam pokrojone grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Mieszam wszystko, dodaję ziele, listek, sól i pieprz. Przykrywam i duszę ok 2h. Zaglądam od czasu do czasu i mieszam, żeby kapusta się nie przypaliła. Jeżeli cały płyn odparuje, a czas smażenia jeszcze się nie skończy podlewam jeszcze trochę wodą.


Ja również tą kapustę wykorzystuję jako farsz do pierogów i uszek wigilijnych i wtedy smażę ją do czasu, aż woda całkowicie odparuje.



1039 wyświetleń0 komentarzy

Comments


bottom of page
Wyszukiwarka przepisów
rondel