google.com, pub-9514103798401232, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Postaw mi kawę na buycoffee.to
top of page

KLOPSY W SOSIE MUSZTARDOWYM


Klopsy w sosie musztardowym, surówka z sałaty + kasza lub ryż do wyboru to moja propozycja na kolejny pyszny obiad.

Całość przygotujecie w ok. 45-55 minut.



Przepis na klopsy:

📌500 g mięsa mielonego (ja miałam z łopatki, może być również szynka)

📌1 cebula

📌2-3 ząbki czosnku

📌4 łyżki bułki tartej

📌1 jajko

📌3/4 łyżeczki pieprzu,

📌1 łyżeczka soli

📌olej do smażenia


Składniki na sos:

📌3 szklanki bulionu

📌200 ml śmietanki 30%

📌1 łyżka mąki

📌2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej

📌sól, pieprz do smaku

📌koperek, szczypiorek lub natka do posypania


Cebulę i czosnek kroję w drobną kostkę, podsmażam kilka minut na rozgrzanej, natłuszczonej patelni na złoty kolor. Mięso mielone przekładam do miski, dodaję cebulę z czosnkiem, przyprawy, bułkę tartą, jajko i dokładnie mieszam.


Ręce smaruję olejem i z masy formuję niewielkie klopsy wielkości orzecha włoskiego.


Na dużą patelnie wlewam bulion, po zagotowaniu dodaję klopsiki i gotuję na wolnym ogniu ok. 10 minut. Przed wrzuceniem do bulionu klopsiki można podsmażyć na paletni. Zawsze tak robiłam, tym razem zrobiłam bez podsmażania i wyszły tak samo pyszne.


Śmietankę mieszam z musztardą i mąką i wlewam do klopsików. Gotuję jeszcze 5-7 minut, wtedy sos trochę zgęstnieje, ewentualnie doprawiam do smaku. Przed podaniem można posypać koperkiem lub szczypiorkiem.


Klopsy podałam z kaszą lub ryżem. Z ziemniaki smakują tak samo pysznie.




Do klopsów przygotowałam wiosenną sałatkę z sałaty, ogórka i rzodkiewki.



Przepis na sałatę znajdziesz tu:



Po przepisy w formie wideo zapraszam na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik)



2647 wyświetleń0 komentarzy

Comments


bottom of page
Wyszukiwarka przepisów
rondel