Klopsy w sosie musztardowym, surówka z sałaty + kasza lub ryż do wyboru to moja propozycja na kolejny pyszny obiad.
Całość przygotujecie w ok. 45-55 minut.
Przepis na klopsy:
📌500 g mięsa mielonego (ja miałam z łopatki, może być również szynka)
📌1 cebula
📌2-3 ząbki czosnku
📌4 łyżki bułki tartej
📌1 jajko
📌3/4 łyżeczki pieprzu,
📌1 łyżeczka soli
📌olej do smażenia
Składniki na sos:
📌3 szklanki bulionu
📌200 ml śmietanki 30%
📌1 łyżka mąki
📌2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej
📌sól, pieprz do smaku
📌koperek, szczypiorek lub natka do posypania
Cebulę i czosnek kroję w drobną kostkę, podsmażam kilka minut na rozgrzanej, natłuszczonej patelni na złoty kolor. Mięso mielone przekładam do miski, dodaję cebulę z czosnkiem, przyprawy, bułkę tartą, jajko i dokładnie mieszam.
Ręce smaruję olejem i z masy formuję niewielkie klopsy wielkości orzecha włoskiego.
Na dużą patelnie wlewam bulion, po zagotowaniu dodaję klopsiki i gotuję na wolnym ogniu ok. 10 minut. Przed wrzuceniem do bulionu klopsiki można podsmażyć na paletni. Zawsze tak robiłam, tym razem zrobiłam bez podsmażania i wyszły tak samo pyszne.
Śmietankę mieszam z musztardą i mąką i wlewam do klopsików. Gotuję jeszcze 5-7 minut, wtedy sos trochę zgęstnieje, ewentualnie doprawiam do smaku. Przed podaniem można posypać koperkiem lub szczypiorkiem.
Klopsy podałam z kaszą lub ryżem. Z ziemniaki smakują tak samo pysznie.
Do klopsów przygotowałam wiosenną sałatkę z sałaty, ogórka i rzodkiewki.
Przepis na sałatę znajdziesz tu:
Po przepisy w formie wideo zapraszam na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik)
Comments