Co powiesz na taki obiad? Dziś przygotowałam taki zestaw dla swojej rodzinki i wszyscy były zachwycenie. Taki zestaw to super pomysł na obiad na co dzień i od święta.
KLUSKI ŚLĄSKIE + GULASZ WIEPRZOWY z SZYNKI + WIOSENNA SAŁATKA Z SAŁATY
Aby przygotować kluski potrzebujesz:
📌1kg ziemniaków
📌1 jajko
📌1 łyżka masła
📌mąka ziemniaczana i pszenna
Ziemniaki gotuję w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu, odlaniu wody, odparowuję ziemniaki, w tym czasie dodaję również 1 łyżkę masła. Jeszcze lekko ciepłe przepuszczam przez praskę lub przez maszynkę do mielenia mięsa, wtedy masa jest gładka. Wyrównuję ją i dzielę na cztery równe części. Jedną część wyjmuję i w to miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną i pszenną. Dodaję jajko, wyjętą część ziemniaków i wszystko dokładnie mieszam. Wyrabiam gładkie ciasto. Z ciasta formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczam i w każdej robię dziurkę małym palcem. Kluski gotuję partiami w lekko osolonej wodzie na średniej mocy. Po wrzuceniu ich do garnka delikatnie mieszam, żeby nie przykleiły się do dna. Gotuję około 2-3 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Podaję z sosem i ulubioną surówk.
GULASZ WIEPRZOWY z SZYNKI
Aby go przygotować potrzebujesz:
📌1 kg szybki wieprzowej lub łopatki
📌1-2 cebule
📌2 łyżeczki koncentratu
📌olej rzepakowy do smażenia
📌2 szklanki wody
📌2-3 łyżki mąki
📌sól, pieprz, papryka słodka, czosnek
Mięso myję, osuszam delikatnie papierowym ręcznikiem i kroję w kostkę około 1,5 - 2 cm. Natępnie doprawiam pieprzem, solą i papryką słodką, czosnkiem suszonym (ja daję wszystkiego po łyżeczce i ewentualnie doprawiam na końcu do smaku), dodaję 2 łyżki mąki. Mieszam wszystko.
Na patelni rozgrzewam olej i smażę mięso partiami na rumiano. Im mięso ładniej podsmażone tym ładniejszy kolor sosu. Mięso przekładam do garnka. Na tej samej patelni podsmażam drobno pokrojoną cebulę, dodaję koncentrat pomidorowy, chwilę smażę i przekładam do garnka. Na patelnię wlewam wodę, chwilę gotuję i przelewam całość do garnka. Gotuję na małej mocy do miękkości mięsa około 1-1,30h. Do sosu można dodać również podsmażone pieczarki i paprykę.
W razie potrzeby podlewam sos delikatnie wodą. Doprawiam do smaku i podaję z kluskami śląskimi
WIOSENNA SURÓWKA
Aby ją przygotować potrzebujesz:
📌1/2 główki sałaty lodowej
📌1 ogórek szklarniowy (długi)
📌1 pęczek rzodkiewek
📌kilka łodyg szczypiorku
📌300 ml jogurtu naturalnego gęstego
📌1/2 łyżeczki cukru lub zamiennik cukru: erytrytolu/ksylitolu
📌1/2 łyżeczki soli
Sałatę myję i następnie kroję lub rwę na mniejsze części. Ogórka obieram i kroję wzdłuż na cztery części i następnie w cienkie plasterki. Tak samo kroję rzodkiewkę. Jogurt mieszam z solą oraz cukrem i wylewam na sałatę. Mieszam dokładnie. Przed podaniem posypuję drobno posiekanym szczypiorkiem.
Po przepisy w formie wideo, zapraszam na moim instagramie gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoku gotuje_bo_lubie_aniak (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik).
Jeśli wykorzystasz dowolny przepis z mojego bloga podeślij mi zdjęcie na maila: Gotuje.bo.lubie.fit@interia.pl i podziel się opinią jak smakowało lub zostaw komentarz pod danym postem, dodaj zdjęcie, będzie mi bardzo miło.
Comments