Sezon na truskawki trwa. Właśnie wróciłam z pracy i dzieciaki zażyczyły sobie placuszki jogurtowe, więc mam do wyboru z truskawkami i z jabłkami, ktoś chętny?
Przepis:
📌250 g jogurtu naturalnego
📌2 jajka
📌3 łyżki erytrytolu od@allnutrition/ cukru
📌150 g mąki orkiszowej / pszennej
📌2 łyżeczki proszku do pieczenia
📌truskawki pokrojone w plasterk, jabłka pokrojone w kostkę
📌olej do smażenia
Wszystkie składniki na ciasto mieszam łyżką. Na rozgrzaną patelnię wlewamy obrobione oleju i wylewam po łyżce ciasta, placuszki smażę na średnim ogniu. Jak placuszki się trochę podsmażaną układam na nie plasterki truskawek i przekręcam na drugą stronę. Gotowe posypuję zmielonym na puder erytrytolem.
W przypadku jabłek obtaczam je od razu w cieście i smażę na małej ilość oleju.
コメント