PRZEPIS na tortownicę 25 cm:
200 g herbatników kakaowych lub zwykłych, mogą być ciastka owsiane
90 g masła rozpuszczonego + trochę do posmarowania tortownicy
1100g twarożku kanapkowo-sernikowego ( ja użyłam wielun mojulubiony)
300 g białej czekolady (3 tabliczki)
4 jajka
40g cukru pudru
16g cukru z prawdziwą wanilią
30g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Tortownicę (25cm) smaruje masłem i wykładam papierem do pieczenia, spód i boki. Następnie owijam z zewnątrz bardzo dokładnie folią aluminiową.
Herbatniki rozdrabniam na mąkę i mieszam z rozpuszczonym masłem.
Wykładam spód tortownicy i ugniatam łyżką.
Twaróg, jajka, cukier, aromat i mąkę miksuję.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodaje do masy twarogowej i ponownie miksuję.
Masę twarogową przekładam
to tortownicy. Tortownicę wstawiam do blaszki, do której do połowy wysokości tortownicy nalewamy gorącą wodę i wstawiam do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika.
Piekę około 60 minut, do momentu aż ciasto będzie lekko ścięte ale nie zarumienione.
Po tym czasie wyjmuję tortownicę z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia, następnie odstawiamy do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia. Szczegóły przygotowania w wyróżnionych relacjach na moim Instagramie.
Comments