Dziś zapraszam na pyszne kruche babeczki z bitą śmietaną. mascarpone i owocami, kto się skusi?
Aby je przygotować potrzebujecie:
Ciasto
200g mąki pszennej
100g zimnego masła
3 żółtka
3 łyżki cukru lub erytrolu
Krem
250g śmietanki 30% Powiedz MU
125g mascarpone
1 łyżeczka cukru lub erytrolu
Owoce do dekoracji
Ewentualnie startą czekolada
Porcja na 12 babeczek.
Składniki na ciasto wrzucić do miski, masło pokroić nożem i zagnieść kruche ciasto. Można również to zrobić przy użyciu miksera. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30-45 minut do lodówki. Następnie wyjąć ciasto i rozwałkować. Ja wkładam je pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i tak wałkuję. Następnie z ciasta wykroić szklanką 12 kółek. Foremki do babeczek posmarować rozpuszczonym masłem i wykleić je ciastem.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 12-15 minut (góra-dół), aż się delikatnie przyrumienią.
Po upieczeniu i delikatnym ostudzeniu wyjąć od razu z foremek,studzić na kratce.
Śmietankę ubić na sztywno z mascarpone i cukrem. Masę nakładać na babeczki łyżką lub przy pomocy rękawa cukierniczego, udekorować owocami i startą czekoladą.
Comments