Dziś mam dla Was pomysł na pyszny i zdrowy obiad z dużą ilością warzyw, który przygotujecie w ok. 30 minut.
Do smażenia wybieram olej rzepakowy ponieważ ma najwyższy punkt dymienia spośród olejów.. Olej rzepakowy ma neutralny smak, jest bogaty w zdrowe dla serca tłuszcze, jest odpowiedni jako dressing do sałatek, marynat i gotowania.
Zaleca się spożywanie dziennie 2 łyżek oleju roślinnego bogatego w kwasy tłuszczowe omega 3. Olej rzepakowy zawiera aż 10 razy więcej kwasów omega-3 niż oliwa z oliwek. Więcej na temat dobrych właściwości oleju rzepakowego przeczytasz tu: www.pokochajolejrzepakowy.eu
Aby przygotować obiad potrzebujesz:
📌 2 piersi z kurczaka ok 500g
📌 1 brokuł
📌 papryka czerwona i żółta
📌 1 cebula
📌 2-3 łyżki oleju rzepakowego
📌 1 szklanka wody lub bulionu
📌 100g serka kremowego lub śmietanki 30%
📌 przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, kurkuma
Z tych proporcji wychodzą 4 porcje.
Kurczaka oczyszczam i kroję w kostkę, doprawiam przyprawami. Cebulę i paprykę kroję w drobną kostkę. Brokuła dzielę na różyczki. Na patelni rozgrzewam 2-3 łyżki oleju i wrzucam cebulę oraz paprykę. Smażę parę minut i dodaję kurczaka, duszę kolejne kilka minut, dodaję brokuła i zalewam wodą lub bulionem. Gotuję pod przykryciem do miękkości brokuła. Na końcu dodaję serek kremowy lub śmietanę 30%, mieszam wszystko i smażę jeszcze chwilę, żeby sos zgęstniał. Podaję z kopytkami lub kaszą. Polecam.
Jeśli chcesz zobaczyć wykonanie tego przepisu w formie wideo to zapraszam na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik).
Jeśli wykorzystasz dowolny przepis z mojego bloga podeślij mi zdjęcie na maila: gotuje.bo.lubie.fit@interia.pl i podziel się opinią jak smakowało, będzie mi bardzo miło.
Materiał powstał we współpracy reklamowej z PSPO.
Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych.
Comments