Dziś mam dla Was przepis na pyszny, zdrowy makaron po chińsku z dużą ilością warzyw. Świetny na obiad, jak również do lunchboxa.
Aby go przygotować potrzebujesz:
📌200g makaronu ryżowego
📌2 piersi z kurczaka około 500g
📌1 cukinia
📌1 papryka czerwona
📌1 papryka żółta
📌1 cebula
📌3 ząbki czosnku
📌sos sojowy 5-6 łyżek
📌przyprawy: przyprawa do kurczaka, imbir, kurkuma i papryka chili
📌olej do smażenia
Makaron ryżowy gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchewkę, cukinię i paprykę kroję w cienkie słupki. Cebulę drobno siekam, czosnek przeciskam przez praskę.
Piersi z kurczaka oczyszczam z błonek i kroję w cienkie paseczki. Doprawiam przyprawą do kurczaka (ja dałam 1 i 1/2 łyżeczki)
Na głębokiej patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę, chwilę smażę i dorzucam czosnek. Następnie dodaję kurczaka. Smażę parę minut, a następnie dodaję warzywa, sos sojowy i przyprawy: 1/3 łyżeczki imbiru, 1/3 łyżeczki chili, 1/2 łyżeczki kurkumy. Smażę wszystko pod przykryciem do miękkości warzyw około 10-15 minut. Na koniec dodaję ugotowany makaron, mieszam wszystko i gotowe. Ewentualnie doprawiam jeszcze do smaku.
Po przepisy w formie wideo zapraszam na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik).
Jeśli przygotujesz ten makaron lub inne danie, sałatkę, deser z mojego przepisu, podeślij mi zdjęcie na maila: gotuje.bo.lubie.fit@interia.pl będzie mi bardzo miło.
Comments