Pyszne, wilgotne ciasto dla miłośników maku, idealne na święta i na każdą
Aby przygotować ciasto potrzebujesz:
📌200g maku mielonego
📌400g ciepłego mleka
📌2 jabłka
📌5 jajek rozmiar L
📌6 łyżek kaszy mannej
📌1 łyżeczka proszku do pieczenia
📌120g masła
📌180g cukru pudru lub zamiennika cukru (ksylitolu, erytrytolu)
📌garść żurawiny suszonej
📌garść orzechów włoskich
Polewa:
📌200ml śmietanki 30%
📌200g czekolady (100g mlecznej, 100g gorzkiej)
Mak kupuje od razu mielony, zalewam ciepłym mlekiem i odstawiam na 45 minut. Następnie odsączam na sitku. Białka oddzielam od żółtek. Jabłka obieram i ścieram na tarce na grubych oczkach. Orzechy i żurawine kroję na mniejsze części. Masło ucieram z cukrem, następnie dodaję stopniowo żółtka, cały czas miksując, dodaję mak i jabłka, następnie kaszę manną i proszek do pieczenia, miksuję do połączenia się składników. Dodaję ubite na sztywno białka i delikatnie mieszam. Na koniec dorzucam orzechy i żurawinę. Masę przekładam do tortownicy 24 cm. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni góra-dół i piekę do suchego patyczka 30-50 minut. Wszystko kwestia piekarnika.
Ciasto wyjmuję z piekarnika i studzę. Przygotowuję polewę: śmietankę i czekoladę wkładam do garnka i delikatnie podgrzewam cały czas mieszając, aż powstanie gładka polewa. Polewam ciasto i dekoruję, kroję jak polewą zastygnie. Polecam
POSTAW MI KAWĘ
Jeśli lubisz mojego bloga, korzystasz z przepisów to bardzo mnie to cieszy. To moja praca, więc jak masz ochotę możesz się odwdzięczyć i mnie wesprzeć stawiając mi wirtualną kawę. Bardzo mnie to ucieszy i wrócę do Ciebie z kolejnymi pysznymi przepisami. Kliknij tu ⬇️⬇️⬇️ POSTAW MI KAWĘ
Komentarze