Maliny w syropie to pyszny pomysł na zamknięcie lata w słoikach. Maliny w syropie nadają się do ciast, deserów, owsianki, naleśników, placuszków, jak również do herbaty.
Aby przygotować maliny w syropie potrzebujecie:
1 kg malin
1/2 kg cukru
300 ml wody
4 średniej wielkości słoiki
Na początku maliny przebieram i płucze na sitku. Pozostawiam na sitku, żeby obciekły.
W garnku zagotowuje 300 ml wody, dodaję do niej 1/2 kg cukru i mieszamy, aż cukier się dobrze rozpuści.
Maliny umieszczam w wyparzonych słoiczkach, zalewam gorącą zalewą, dokładnie zakręcam (wyparzonymi zakrętkami).
Teraz pasteryzuję słoiki. Do garnka wkładam bawełnianą ściereczkę i następnie układam słoiki, zalewam do 3/4 wysokości wodą. Słoiki pasteryzuję 20 minut od zagotowania.
Przechowuję w chłodnym miejscu np. w piwnicy.
Ja miałam słoiczki o pojemności 500 ml, dlatego wyszły mi nie pełne. Polecam użyć mniejszych słoików.
W taki sam sposób postępuje z jeżynami.
Comments