google.com, pub-9514103798401232, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Postaw mi kawę na buycoffee.to
top of page

MALINY W SYROPIE



Maliny w syropie to pyszny pomysł na zamknięcie lata w słoikach. Maliny w syropie nadają się do ciast, deserów, owsianki, naleśników, placuszków, jak również do herbaty.


Aby przygotować maliny w syropie potrzebujecie:

  • 1 kg malin

  • 1/2 kg cukru

  • 300 ml wody

  • 4 średniej wielkości słoiki


Na początku maliny przebieram i płucze na sitku. Pozostawiam na sitku, żeby obciekły.


W garnku zagotowuje 300 ml wody, dodaję do niej 1/2 kg cukru i mieszamy, aż cukier się dobrze rozpuści.


Maliny umieszczam w wyparzonych słoiczkach, zalewam gorącą zalewą, dokładnie zakręcam (wyparzonymi zakrętkami).


Teraz pasteryzuję słoiki. Do garnka wkładam bawełnianą ściereczkę i następnie układam słoiki, zalewam do 3/4 wysokości wodą. Słoiki pasteryzuję 20 minut od zagotowania.


Przechowuję w chłodnym miejscu np. w piwnicy.


Ja miałam słoiczki o pojemności 500 ml, dlatego wyszły mi nie pełne. Polecam użyć mniejszych słoików.

W taki sam sposób postępuje z jeżynami.



2132 wyświetlenia0 komentarzy

Comments


bottom of page
Wyszukiwarka przepisów
rondel