Cześć Kochani 😃
dziś zapraszam na pyszne chrupiące gofry. Odkąd mam nową gofrownice 1600W gofry wychodzą pyszne i chrupiące oraz często pojawiają się w naszym domu. Dzieciaki nawet stwierdziły, że lepsze niż nad morzem. Teraz wiem, że chrupiące gofry to nie kwestia przepisu tylko dobrej gofrownicy. Oczywiście w gofrownicy o mniejszej mocy też wyjdą tylko trzeba je dłużej piec ok 7-10 minut.
Już Wam zostawiam mój przepis (szklanka o pojemności 250 ml) z tego przepisu wychodzi mi 7 gofrów:
150 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej (1 szklanka mąki)
200 g mleka lub napoju roślinnego (niepełna szklanka mleka)
50g oleju (1/4 szklanki oleju)
2 średniej wielkości jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sprey do spryskaniu gofrownicy ja mam od Allnutrition lub olej i pędzelek do smarowania gofrownicy.
Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywno. W osobnej misce ubijam mąkę, mleko, żółtka i olej. Następnie łącze z białkami i delikatnie mieszam. Przed upieczeniem pierwszych gofrów spryskuje gofrownice, później już nie. Gofrownice rozgrzewam i piekę gofry około 5 minut. W poprzedniej piekłam 7 minut 😀 Do ciasta nie daje cukru, bo podaję je ze słodkimi dodatkami: z serkiem waniliowym, owocami i pysznymi nowymi batonami od Allnutrition, które możecie kupić w sklepie sklep.sfd z kodem ANIAGOTUJE 10% taniej. Link do batoników zostawiam Wam na instastory.
Kokosowy w czekoladzie smakuje jak bounty, a orzechowy w czekoladzie jak snikers. Fajna opcja na przekąskę w ciągu dnia, bo bez cukru, a każdy batonik ma mniej niż 200 kcal.
Comentários