Deser, który zachwyci każdego.
Dzień dobry 😃 co tam pysznego przygotowujecie Kochani na weekend? U nas będą mini beziki z kremem z bitej śmietany i mascarpone. Kto ma ochotę to zapraszam 😋 Nie są fit i mają na pewno dużo kalorii ale są przepyszne. Już Wam zostawiam przepis a na instastory etapy z przygotowania.
Przepis na mini beziki (12 sztuk)
4 białka
200g drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki octu
Masa do przełożenia:
500 ml śmietanka 36%
125g mascarpone
2 łyżki płaskie cukru
Owoce do dekoracji: maliny, borówki, morele.
Beziki piekę zawsze wieczorem dzień wcześniej, a masą z bitą śmietaną nadziewam rano, najlepiej góra na 2 godziny przed podaniem.
Białka ubijam na sztywno, następnie dosypuję powoli małymi partiami cukier cały czas miksując, na koniec dodaję mąkę ziemniaczaną, ocet i dalej chwilę miksuję.
Małe beziki robię za pomocą szprycy czy rękawa cukierniczego, wtedy mają taki ładny kształt, ale jak nie macie, możecie zrobić je łyżką. Beziki wkładam do nagrzanego piekarnika do 90 stopni i suszę je 2 godziny. Wyłączam piekarnik i zostawiam je tam na całą noc. Dopiero następnego dnia nadziewam bezy bitą śmietaną (najlepiej na godzinę - dwie przed podaniem, żeby za bardzo nie namiękły).
Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno, dodaję mascarpone oraz cukier i dalej chwilę ubijam. Następnie wypełniam nią beziki za pomocą łyżki i dekoruje świeżymi owocami. U mnie maliny, borówki, morele. To jak, ktoś się skusi 😋
Comments