Cześć, dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto czekoladowe. Proste do zrobienia, a smakuje rewelacyjnie. Dzieci je bardzo lubią, a dorośli również nie pogardzą.
Aby przygotowa to ciasto czekoladowe potrzebujesz:
📌2 szklanki mąki pszennej (300g)
📌1 szklanka cukru (220g)
📌1 szklanka mleka (250 ml)
📌1 szkl oleju (210 ml)
📌1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
📌1 pełna łyżeczka sody oczyszczanej
📌3 łyżki czubate kakao
📌5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki lub jagodowego (ok 200g)
📌3 jajko średnie wielkości
(Można również dodać 2 łyżeczki przyprawa do piernika)
Polewa:
📌100g czekolady
📌5 łyżek mleka
Przepis na prostokątną blaszkę 30 x 12cm
Piekarnik nagrzewam do 175 stopni góra-dół.
Do miski miksera wsypuję wszystkie składniki: makę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao, jajka, wlewam mleko i olej i miksuję parę minut, aż wszystkie składniki się ładnie połączą. Następnie dodaję dżem i jeszcze chwilę miksuję do połączenia się składników.
Masę wylewam do wyłożonej papierem blaszki i piekę 45-50 minut w 175 stopniach (góra-dół) do suchego patyczka.
Po przestudzeniu polewam polewą.
A polewę przygotowuję tak:
W garnku zagotowuję wodę. Na garnek ustawiam talerz i wkładam połamaną czekoladę, dodaję mleko i mieszam do połączenia się składników. Polewam ciasto I gotowe.
Po przepisy w formie wideo zapraszam na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik).
Zrobiłam w niedzielę to ciasto, bardzo smaczne.