Cześć Kochani 😃 jak Wam mija weekend? Dziś zapraszam na pyszną pastę / sałatkę z makreli. Do mojej pasty wykorzystałam świeżą makrele od Naturalnie Bałtyckie. Jedliście kiedyś świeżą makrelę? Ja powiem szczerze, że jadłam pierwszy raz w życiu i bardzo mi smakowała. Jeżeli nie macie dostępu do świeżej możecie wykorzystać makrelę wędzoną. Aby przygotować pastę/sałatkę potrzebujecie:
1 makrelę świeżą
3 jajka ugotowane na twardo
3 ogórki konserwowe
1 małą fioletową cebulę
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy sarepskiej
sól i pieprz
Makrelę solę i pieprzę, skrapiam cytryną, owijam w folię aluminiową i piekę w piekarniku w 190 stopniach przez 20 minut. Następnie ściągam skórę, wyjmuję ości i rozdrabniam widelcem. Jajka, cebulkę i ogórki konserwowe kroję w drobną kostkę. Dodaję posiekany szczypiorek, majonez, musztardę, sól i pieprz (do smaku), a następnie mieszam wszystko. Podaję jako sałatkę, lub pastę na kanapki. Jest pyszna 😍 Przepis przygotowałam w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie.
Comments