Dziś serwuję na obiad: kaczkę pieczoną, buraczki smażone i do tego ziemniaczki gotowane.
Aby przygotować taką kaczkę potrzebujecie:
kaczka o wadze około 2,5kg
Składniki na marynatę:
4 łyżki oleju
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki suszonego majeranku
1 łyżeczka czarnego pieprzu
2 łyżeczki słodkiej papryki
Oraz:
około 2 szklanka wody do podlania
Kaczkę dokładnie myję zewnątrz i wewnątrz. Osuszam papierowym ręcznikiem.
W miseczce mieszam wszystkie składniki na marynatę. Powstałą mieszanką nacieram kaczkę wewnątrz i zewnątrz.
Tak przygotowaną kaczkę wkładam do naczynia i umieszczam w lodówce na całą noc.
Następnego dnia wyjmuję mięso z lodówki, przekładam ją do rękawa do pieczenia i wkładam do blachy. Do blachy wlewam 2 szklanki wody.
Blachę wkładam do nagrzanego do 180 oC piekarnika i piekę około 2 godz. i 45 minut (20 minut przed końcem pieczenia przecinam rękaw od góry, żeby kaczka się przypiekła).
Po upieczeniu zostawiam jeszcze kaczkę na około 15 minut, aby mięso odpoczęło (w sumie kaczka siedzi 3 godziny w piekarniku) Dzięki temu sok nie wypłynie podczas krojenia kaczki. Podaję z gotowanymi ziemniakami i buraczkami. Pycha😘
Comments