Dziś na kolację serwujemy rybkę, a dokładnie łososia bałtyckiego z pesto z suszonymi pomidorami. Przepis przygotowałam w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie www.naturalniebaltyckie.pl
Ryby oznaczone logo Naturalnie Bałtyckie to gwarancja wysokiej jakości. To ryby, dla których morze stanowi o ich dzikości i naturalności. Dzięki pasji i pracy ludzi, dla których Bałtyk to miłość, ryby te poławiane są z poszanowaniem zasobów i dbaniem o to, aby nie zakłócać naturalnej równowagi. Łowione i przygotowywane zgodnie z najwyższymi standardami jakościowymi i w najbardziej przyjazny dla środowiska sposób.
Przepis na łososia:
4 porcje łososia bałtyckiego
3 łyżeczki pesto gotowego lub domowej roboty (przepis na pesto)
4 suszone pomidory z zalewy
sok z pół cytryny
sól i pieprz
Łososia myję i osuszam ręcznikiem, następnie skrapiam cytryną, solę i pieprzę. Następnie nakładam na każdą porcję trochę pesto i pokrojone suszone pomidory. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę pod przykryciem około 25 minut.
Podaję z kolorową sałatka z sałaty i kolorowej papryki, aby ją przygotować potrzebujecie:
1/2 główki sałaty lodowej
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1/3 opakowanie sera feta
5 suszonych pomidorów
natka pietruszki
sos: 3 łyżeczki musztardy sarepskiej, 2 łyżeczka miodu, sok z połowy cytryny, 2-3 łyżki oleju rzepakowego, do odpowiedniej konsystencji.
Comments