PIEROGI Z SEREM to zawsze fajny pomysł na obiad, dzieciaki je uwielbiają.
Ciasto na pierogi jest super elastyczne i świetnie się z nim pracuje. Na moim YouToube znajdziecie filmik jak robię falbankę kliknij. Miłego lepienia 😃
Aby przygotować pierogi potrzebujesz:
📌500 g mąki pszennej
(ja dałam typ.480)
📌250 ml gorącej wody
📌2 łyżki oleju
📌szczypta soli
Do miski miksera wsypuję przesianą mąkę, robię dołek i wlewam gorącą wodę, dodaję olej i sól. Ciasto wyrabiam w robocie około 7 minut.
Ciasto można wyrabiać ręcznie (jeżeli będziecie wyrabiać ręcznie musicie uważać, żeby się nie oparzyć od gorącej wody).
Ciasto jest super plastyczne i później przy wałkowaniu nie trzeba już go podsypywać mąką. Wyrobione ciasto wkładam w torebkę lub naczynie zamykane i daję mu odpocząć ok 20-30 minut. Ważne, żeby ciasto którego nie wałkujecie było szczelnie zamknięte, żeby nie wysychało (najlepiej w miseczce z przykrywką, wtedy cały czas jest miękkie).
Farsz:
📌500 g twarogu
📌2 żółtka
📌3 łyżki cukru
Wszystkie składniki wrzucam do miski, rozdrabniam widelcem i dokładnie mieszam.
Ciasto rozwałkowuję, wycinam szklanką koła, delikatnie je rozciągam. Na każde koło nakładam łyżeczkę farszu i dokładnie sklejam oraz robię falbankę. Pierogi wrzucam na gotującą się wodę, zmniejszam ogień i gotuję parę minut, aż pierogi wypłyną na powierzchnię. Podaję z jogurtem naturalnym i posypane cukrem i cynamonem. Są pyszne 😀
Zapraszam również na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak po przepisy w formie wideo (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik)
Comments