Cześć kochani 😃 dziś zapraszam na śledzika na ostro, którego przygotowałam w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie. Dziś tj. 16.01 przypada dzień pikantnych potraw, dlatego mój śledzik jest bardzo pikantny 😀🔥🌶️
Lubicie pikantne potrawy czy wolicie łagodne?
Przepis:
4 filety śledziowe w zalewie solonej
2-3 ogóreczki konserwowe
1 czerwona cebula
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
6 łyżek kutchupu łagodnego
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki musztardy sarepskiej
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki oleju
Śledzika myję i osuszam ręcznikiem turystycznym, kroję na małe kawałki.
Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę, ogórka kroję w drobną kostkę. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Papryczkę chili kroję w drobną kostkę.
Wszystkie składniki wrzucam do talerzyka dodaję olej i mieszam, dodaję musztardę, ketchup oraz pieprz i ponownie mieszam. Do gotowej masy dodaję śledzie, mieszam wszystko razem i wkładam do lodówki na około 2 dni, żeby śledziki przeszły smakiem. Polecam 😀
Comments