Dziś mam dla Was fajny pomysł na przekąskę idealną na spotkanie ze znajomymi. Pizzerinki z ciasta drożdżowego lubię dzieci i dorośli, a to co dasz do środka jako farsz zależy od tego co lubisz i co akurat masz w lodówce.
Przepis na pizzerinki 12 sztuk:
📌300 g mąki (2 szklanki)
📌25 g drożdży świeżych lub 7g drożdży suchych
📌170 ml lekko ciepłej wody
📌5 łyżek oleju z ziołami (pomidor, czosnek,bazylia) lub olej rzepakowy + 1 łyżeczka ziół prowansalskich
📌1 płaska łyżeczka soli
📌1 płaska łyżeczka cukru
📌5 łyżek pesto z suszonych pomidorów
📌250g pieczarek
📌100g sera mozarelli
📌100g szynki lub salami
Najpierw robię rozczyn: drożdże kruszę do miski zasypuję cukrem i zalewam ok 1/2 szklanki lekko ciepłej wody. Mieszam i zostawiam na 10 minut. Z drożdży suchych nie robię rozczynu, tylko wsypuję do miski z pozostałymi skladnikami. Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, resztę wody, olej i rozczyn. Zagniatam chwilę do połączenia się składników. Posypuję ciasto delikatnie mąką i przykrywam ściereczką, odstawiam w ciepłe miejsce na około 40-60 minut.
Pieczarki obieram, kroję w kostkę i podsmażam na patelni na odrobinie oleju, smażę do momentu, aż cała woda odparuje, studzę. Szynkę kroję w drobne kwadraty. Ser ścieram na tarce.
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat oprószony mąką. Walkuję na prostkąt, smaruję pesto, wykładam pieczarki, szynkę i ser. Zwijam w rulon i kroję w 2 cm krążki.
Pizzerinki układam na blachę wyłożoną papierem i wstawiam do nagrzanego piekarnika, piekę 25-30 minut w 180 stopniach góra-dół. Podaję same lub z sosem czosnkowym.
Po przepisy w formie wideo zapraszam na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik).
Comments