Domowa przyprawa do piernika to obowiązkowy dodatek do wieku ciast, szczególnie przy pieczeniu grudniowych wypieków. Pięknie pachnie i bardzo łatwo ją przygotować w domu. Tak naprawdę proporcje można zmieniać i dostosowywać do siebie, jeżeli lubisz cynamon możesz dodać go więcej, jeśli nie lubisz imbiru możesz dodać go mniej.
Aby ją przygotować potrzebujesz:
📌6 łyżek mielonego cynamonu
📌2 łyżeczki goździków
📌2 łyżeczki imbiru mielonego
📌1 łyżeczka ziaren kardamonu
📌2 łyżeczki gałki muszkatołowej (2 główki)
📌1/2 łyżeczki ziela angielskiego
📌1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
📌3 gwiazdki anyżu
Wszystkie przyprawy przekładam do mocnego blendera, moździerza lub młynka elektrycznego i miksuję na gładki proszek. Można również dodać przyprawy już zmielone.
Przyprawę można wykorzystać do wielu ciast np. do piernika staropolskiego, pierniczków, ciasteczek korzennych, czy ekspresowego piernika.
Po przepisy w formie wideo zapraszam na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik).
Comments