google.com, pub-9514103798401232, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Postaw mi kawę na buycoffee.to
top of page

PYSZNY POLSKI DESER



Dziś zapraszam na pyszny i szybki w przygotowaniu deser ze śliwkami oraz jabłkami pod chrupiącą kruszonką. Pyszny polski deser, który kojarzy min się z jesienią i moim dzieciństwem, pamiętam jak moja mama go robiła. Etapy przygotowania pokazuję na instastory na Instagramie https://www.instagram.com/gotuje_bo_lubie_fit/?hl=pl, więc tam też zapraszam.


Już Wam zostawiam przepis, zróbcie koniecznie, bo szybko się robi, a jest rewelacyjny 😀


Żeby go zrobić potrzebujecie:

  • 8-10 śliwek

  • 1 jabłko

  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego Dark Muscovado od @slodkielaczy_diamant

  • 1 łyżka cynamonu

  • 2 łyżeczki wiórek kokosowych


Jabłko obieram i kroję na mniejsze cząstki, śliwki kroję na pół i później jeszcze każdą połówkę na cztery części. Owoce układam w czterech miseczkach, do każdej wsypuję po 1 łyżeczce cukru trzcinowego, 1/2 łyżeczki wiórek kokosowych i 1/4 łyżeczki cynamonu. 


Kruszonka:

  • 130g mąki

  • 30g cukru trzcinowego Dark Muscovado od @slodkielaczy_diamant

  • 50g masła

  • 2 łyżeczki płatków migdałowych


Masło rozpuszczam, mieszam z mąką, cukrem i zagniatam kruszonkę. Gotową kruszonką posypuję owoce. Na koniec do każdej miseczki wsypuję jeszcze po 1/2 łyżeczki płatków migdałowych. Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piekę około 30-35 minut, aż kruszonka się delikatnie przyrumieni. Wyjmuję z piekarnika i chwilę studzę.


Do ozdoby:

  • 200 ml śmietany kremówki 30%

  • 2-3 łyżki cukru pudru trzcinowego od @slodkielaczy_diamant

  • 1-2 łyżeczki wiórek kokosowych


Śmietankę kremówkę ubijam, na koniec ubijania dodaję 2-3 łyżki cukru pudru trzcinowego.  Gotową masą dekoruję zapieczone owoce przy pomocy łyżki lub rękawa cukierniczego. Na koniec posypuję jeszcze każdy deser 1/2 łyżeczki wiórek kokosowych. Smakuje przepysznie

172 wyświetlenia0 komentarzy

Yorumlar


bottom of page
Wyszukiwarka przepisów
rondel