Dziś mam dla Was przepis na pyszny rosół z pieczonych warzyw. Zrób go raz, a zakochasz się w tym smaku i już nigdy nie ugotujesz inaczej rosołu. Dajcie znać czy już robiliście taki rosół, czy przygotujecie go pierwszy raz ze mną.
Aby przygotować rosół potrzebujesz:
📌szponder wołowy porcja rosołowa
📌6 skrzydełek z kurczaka
📌2 ćwiartki z kaczki
📌3 marchewki duże
📌2 pietruszki (korzeń)
📌1/2 selera korzeniowego
📌2 cebule
📌2 ząbki czosnku
📌3-4 liście selera
📌liście z 1 porą tylko zielone części,
📌natka pietruszki (5-6 gałązek)
📌3-4 liście lubczyku
📌3 listki laurowe
📌6 ziarenek ziele angielskie
📌10 ziarenek pieprzu
📌1-2 łyżeczki soli do smaku
📌3 łyżki oleju
Marchewki, pietruszki, selera obieram kroję na pół. Cebule myję i w łupinie przekrajam na pół. Liście myje. Na dużą blachę wykładam mięso i warzywa oraz liście. Całość polewam olejem. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piekę 40 minut. Następnie przekładam wrzystko do dużego garnka, dolewam około 3 litry wody, dodaję listki, ziele, pieprz. Całość zagotowuję, następnie zmniejszam moc do minimum i gotuję około 2-3h do miekości warzyw i mięsa. Na koniec doprawiam rosół solą i pierzem do smaku. Podaje z makaronem, mięsem z rosołu, marchewką i świeżą natką pietruszki. Zrób koniecznie bo jest pyszny.
Jeśli chcesz zobaczyć wykonanie tego przepisu w formie wideo to zapraszam na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik).
Jeśli wykorzystasz dowolny przepis z mojego bloga podeślij mi zdjęcie na maila: Gotuje.bo.lubie.fit@interia.pl i podziel się opinią jak smakowało lub zostaw komentarz pod danym postem, dodaj zdjęcie, będzie mi bardzo miło.
Bardzo dziękuję za wszystkie Twoje przepisy. Są proste ale i pyszne. Wiele się mogę nauczyć od Ciebie .