Dziś mam dla Was kolejny fajny pomysł na spotkanie ze znajomymi, albo zbliżającego się Sylwestra. Jak Ci się podoba taki pomysł?
Na moim kanale na YouTube możesz obejrzeć film z przygotowania rożków.
Kliknij tu ⬇️⬇️⬇️
Aby przygotować rożki potrzebujesz:
📌2 małe piersi z kurczaka ok 350g
📌1/2 cebuli
📌250g pieczarek
📌300g sera mozarella marki Serovia
📌1/2 czerwonej papryki
📌1/2 żółtej papryki
📌200ml passaty pomidorowej
📌przyprawy: 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka czosnku suszonego, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu
📌2 łyżki oleju do smażenia
📌5 tortilli
Cebulę, paprykę, pieczarki i kurczaka kroję w drobną kostkę.
Na rozgrzanej patelni na oleju podsmażam cebulę, kurczaka, pieczarki oraz paprykę. Dodaję passatę pomidorową i przyprawy, smażę parę minut, aż sos zgęstnieje. Masę studzę. Następnie tortillę dzielę na pół i zwijam z niej rożki tak jak widać na filmie. Spinam wykałaczaczką i układam na blaszce. Wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę 8 minut w 180 stopniach, góra-dół, żeby rożki stwardniały. Do zimnego farszu dodaję 200g sera mozarella, startego na tarce o grubych oczkach, mieszam wszystko i napełniam zimne rożki. Górę posypuję jeszcze startym serem. Rożki ustawiam w wysokim naczyniu do zapiekania, przekładam papierem, aby się nie przewracały. Zapiekam kolejne 8 minut, do momentu gdy ser ładnie się rozpuści. Serwuję na ciepło, choć na zimno również mi smakują. Są rewelacyjne, więc przygotuj je na najbliższą okazję i daj znać jak smakowały.
Comments