Dziś zapraszam Was na pyszną i kolorową sałatkę idealną na kolację, śniadanie lub lunch do pracy do zrobienia w parę minut.
Aby przygotować sałatkę potrzebujecie:
📌 200 g szpinaku baby
📌 10-15 pomidorków koktajlowych
📌 10 małych kulek mozzarelli
📌 1/2 awokado
📌 1/2 czerwonej cebuli
📌 10-15 oliwek czarnych
📌 2-3 łyżki płatków migdałów
sos:
📌1 łyżeczka musztardy delikatesowej,
📌1 łyżeczka miodu,
📌sok z połowy małej cytryny,
📌2-3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek lub więcej do odpowiedniej konsystencji.
Pomidorki kroję na pół, cebulę w cienkie półplastry, awokado w kostkę. Płatki migdałów prażę chwile na suchej patelni. Szpinak myję i układam w salaterce, dodaję oliwki, mozzarellę, pomidorki, cebulę i awokado. Na koniec przygotowuję sos: musztardę mieszam z miodem dodaję sok z cytryny i na końcu olej do odpowiedniej konsystencji. Gotowym sosem polewam sałatkę i posypuję ją płatkami migdałowymi. Jest pyszna!
Na zdjeciu widać jeszcze sałatkę z kurczakiem wędzonym. Przepis tu:
Comments