Lekka kolorową sałatkę z wykorzystaniem cytrusów. Lubicie dodawać cytrusy do sałatek?
Warto jeść cytrusy w okresie zimowym, ponieważ zawierają dużo witaminy C, która pomaga wzmacniać odporność organizmu. Warto również je myć, gdyż w skórce znajduje się najwięcej zanieczyszczeń. Ja do mycia owoców i warzyw używam płynu @onlybio.life który usuwa zanieczyszczenia, nie zmienia smaku i zapachu oraz działa antybakteryjnie.
Przepis na moją sałatkę. Aby ją zrobić potrzebujecie:
opakowanie mix sałat
1 mały grejpfrut
2 pomarańcze
1/2 dojrzałego awokado
pestki z połowy granata
serek sałatkowy lub ser typu feta około 180 g
pestki dyni do posypania około 3-4 łyżki
sos: 2 łyżeczki musztardy delikatesowej, 3 łyżeczki miodu, 2 łyżki sok z cytryny, 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek.
Do garnuszka wlewam miód, musztardę, sok z cytryny, chwilę mieszam i na końcu dodaję olej.
Wszystkie warzywa i owoce myję. Na dwóch talerzach rozkładam mix sałat. Cytrusy obieram i kroję na ćwiartki oraz układam na sałacie. Pestki dyni prażę na suchej patelni, ser kroję w kostkę i układam na sałacie. Awokado kroję w cienkie plasterki i układam na sałacie. Sałatę posypuję pestkami dyni i granata. Pycha i tyle witaminy.
Comments