Zapraszam na pyszny sernik królewski z brzoskwiniami.
Przepis (blacha 25 x 36cm) sprawdzony, bardzo smaczny:
MASA SEROWA:
1 kg sera
6 jajek
1 masło
2 łyżki płaskie mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru / erytrytolu
1/2 zapachu pomarańczowego lub cytrynowego
1 puszka brzoskwiń
CIASTO:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru /erytrytolu
1 masło
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 jajka
Wszystkie składniki na ciasto łączę, zagniatam, a następnie dzielę na pół i zamrażam. Następnie połowę zamrożonego ciasta ścieram na tarce na dużych oczkach i zapiekam w 180 stopniach 15 min (piekarnik góra-dół). Masa serowa:
Białka ubijam na sztywno. Pozostałe składniki miksuję, dodaję ubite białka i lekko mieszam. Masę przelewam na zapieczony spód, na górę kroję w plastry brzoskwinie (można też pokroić w kostkę w wymieszać z masą serową), następnie ścieram drugą część ciasta. Piekę 50 min do 1h (góra - dół ) w 160 stopni. Po upieczeniu uchylam delikatnie piekarnik i studzę.
Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.
Właśnie ostygł i dokonuje degustacji. Pyszny 😀❤