Wiosenna surówka z sałaty to pyszny dodatek do każdego obiadu.
Aby ją przygotować potrzebujesz:
📌1/2 główki sałaty lodowej
📌1 ogórek wężowy
📌1 pęczek rzodkiewek
📌kilka łodyg szczypiorku
📌200-300 ml jogurtu naturalnego gęstego
📌1-2 łyżki soku z cytryny
📌1/2 łyżeczki cukru lub zamiennik cukru: erytrytolu/ksylitolu
📌szczypta soli
Sałatę myję i następnie kroję lub rwę na mniejsze części, ogórka obieram i kroję wzdłuż na cztery części i następnie w cienkie plasterki, tak samo kroję rzodkiewkę. Jogurt mieszam z sokiem z cytryny, solą i cukrem, wylewam na sałatę. Mieszam dokładnie. Przed podaniem posypuję drobno posiekanym koperkiem.
Moja sałatkę podałam z klopsami w sosie musztardowym i kaszą jęczmienna.
Przepis na klopsy tu:
Po przepisy w formie wideo zapraszam na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik)
Comments