Kto wpada na sushi? A kto będzie robił sam?
Do przygotowania potrzebujecie:
1 opakowanie ryżu do sushi
1 opakowanie wodorostów
wasabi
sos do sushi: 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, szczyptę soli, wszystko podgrzewamy na malutkim ogniu mieszając do rozpuszczenia (nie gotujemy). Dodajemy do ugotowanego ryżu, mieszamy i studzimy.
sezam biały i czarny
składniki do środka co lubicie. U mnie do każdej rolki coś innego fajne połączenie:
tuńczyk, sałata, feta,
łosoś wędzony, ogórek zielony, awokado, papryka żółta,
super pasta do środka do sushi: paluszki surimi starte na drobnej tarce, do tego serek Almette naturalny i łosoś wędzony na zimno z pieprzem,
same warzywa: papryka czerwona, ogórek zielony, awokado, szczypiorek.
WYKONANIE:
Ryż płuczemy kilka razy pod bieżącą wodą ciągle mieszając tak długo, aż woda będzie przejrzysta. Po wypłukaniu zostawiam ryż w wodzie na 30 minut. Płucze ostatni raz, następnie nalewam wody w proporcji mniej więcej 1:1.3 (1 szklanka ryżu : 1 i 1/3 szklanki wody). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 15 minut. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, dalej polewamy sosem i zostawiamy do ostygnięcia.
.
Bardzo ważne, żeby dobrze ostudzić ryż - z ciepłym ryżem nori robi się gumowate!
Na wodorosty nakładam ryż, dalej wasabi, na wasabi nakładam składniki i zwijam. Kroimy bardzo ostrym nożem (bez ząbków).
Comments